ΓΙΟΡΤΗ ΒΙΒΛΙΟΥ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021
Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους. Τη φετινή αφίσα ετοίμασαν οι Η.Π.Α.
ΑΦΙΣΑ:Η μουσική των λέξεων – Margarita Engle (Η.Π.Α.)
Όταν διαβάζουμε, το μυαλό μας βγάζει φτερά.
Όταν γράφουμε, τα δάχτυλά μας τραγουδούν.
Οι λέξεις είναι ήχοι από τύμπανα και φλάουτα στη σελίδα,
καλλίφωνα πουλιά που πετούν ψηλά, ελέφαντες που σαλπίζουν,
ποτάμια που κυλούν, καταρράκτες που ξεχύνονται,
πεταλούδες που στροβιλίζονται
ψηλά στον αέρα!
Οι λέξεις μας καλούν να χορέψουμε – ρυθμούς, στίχους, χτυποκάρδια, παλιές ιστορίες και νέες,
φανταστικές και αληθινές.
Είτε είσαι στο σπίτι ασφαλής
ή τρέχεις να περάσεις τα σύνορα για μια άλλη χώρα
και μια ξένη γλώσσα, οι ιστορίες και τα ποιήματα
σου ανήκουν.
Όταν μοιραζόμαστε λέξεις, οι φωνές μας
γίνονται η μουσική του μέλλοντος,
ειρήνη, χαρά και φιλία,
μια μελωδία
ελπίδας.
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 2021 ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑ ΠΟΙΗΤΡΙΑ MARGARITA ENGLel.(Απόδοση: Λότις Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου
ΜΕΓΑΛΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ:
Περιγραφή
Περιγραφή
Ο Αίσωπος ήταν αρχαίος Έλληνας μυθοποιός και μυθογράφος. Θεωρείται ιδρυτής του λογοτεχνικού είδους που σήμερα ονομάζεται παραβολή ή αλληγορία. Για τη ζωή του δεν υπάρχουν ακριβείς και συγκεκριμένες πληροφορίες, από πολλούς μάλιστα αμφισβητείται ακόμη και η ύπαρξή του. η ζωή του δεν υπάρχουν ακριβείς και
συγκεκριμένες πληροφορίες, από πολλούς
μάλιστα αμφισβητείται ακόμη και η ύπαρξή του.
Είναι ο διασημότερος από τους αρχαίους
μυθοποιούς, αναμφισβήτητος πατέρας του
αρχαίου μύθου. Θεωρείται επίσης ο κορυφαίος
της λεγόμενης διδακτικής μυθολογίας. Αξίζει
επίσης να σημειωθεί, ότι δεν έγραψε μήτε μια
λέξη, αλλά όλους τους μύθους τους διηγιόταν
προφορικά.
ΜΥΘΟΙ ΑΙΣΩΠΟΥ :
Χανς Κρίστιαν Άντερσον
Γεννήθηκε στις 2 Απριλίου 1805 στο Όντενσε, στο νησί Φιονία της Δανίας.
Ο Χανς ήταν ένα περίεργο παιδί με εξαιρετική φαντασία. Πολλές φορές τον έβλεπαν να περπατά στο δρόμο σαν ονειροπαρμένος και το μυαλό του δεν το είχε πουθενά αλλού, παρά μόνο στα ποιήματα και στο διάβασμα. Προσπάθησε άδικα να μάθει την τέχνη του πατέρα του. Όταν τέλειωσε το σχολείο των άπορων παιδιών, μπήκε σε ένα ραφτάδικο, για να μάθει την τέχνη, αλλά ούτε και εκεί τα κατάφερε. Το ενδιαφέρον του κέρδισε το θέατρο, όπου αποστήθιζε ολόκληρες σκηνές από τα έργα που έβλεπε. Όταν ήταν με τους φίλους του, του άρεσε να απαγγέλλει και να τραγουδά. Ήταν δεκατεσσάρων χρονών, όταν, κυνηγώντας μια καλύτερη τύχη, έφθασε στην Κοπεγχάγη, με μόνη του περιουσία 30 φράγκα με σκοπό να γίνει ηθοποιός. Έδωσε εξετάσεις στη Βασιλική Σχολή θεάτρου, αλλά ήταν τόσο άσχημος και αδύνατος, που δεν τον δέχτηκαν.
Επειδή είχε ωραία φωνή, άρχισε να σπουδάζει μουσική, αλλά αρρώστησε ξαφνικά και έχασε τη φωνή του. Έτσι, το μόνο ταλέντο που του έμεινε ήταν το ταλέντο της ποίησης. Οι στίχοι του άρεσαν και βρήκε έναν προστάτη, τον Κέλλαν, που τον έστειλε στο πανεπιστήμιο, όπου κέρδισε μια βασιλική επιχορήγηση. Το 1827 δημοσίευσε ποιήματά του και έπειτα εξέδωσε μια σειρά έργων που του εξασφάλισαν την παγκόσμια δόξα.
Αφού εξέδωσε αρκετά βιβλία, άρχισε τα ταξίδια του. Γύρισε τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αγγλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Τουρκία και ταξίδεψε στην Ανατολή. Απόκτησε μεγάλη δόξα και η μεγαλύτερη ευτυχία του ήταν η υποδοχή που του έκανε η ιδιαίτερη πατρίδα του, το Όντενσε, που τον κάλεσε στα 1867. Πέθανε στις 4 Αυγούστου 1875 στην Κοπεγχάγη.
Κάποια παραμύθια του.
Σύνδεσμος : https://www.ebooks4greeks.gr/to-asxhmopapo
Περιγραφή
Περιγραφή
Οι αδελφοί Γιάκομπς Λούντβιχ Καρλ και Βίλχελμ Καρλ Γκριμ ήταν δύο ιδιαίτερα δημοφιλείς συλλέκτες παραδοσιακών παραμυθιών που γεννήθηκαν στις 4 Ιανουαρίου του 1785 και στις 24 Φεβρουαρίου του 1786, αντίστοιχα, στο Χάνα ου της Γερμανίας. Βικιπαίδεια
Με ένα βιβλίο στο χέρι .........παραμύθι ,μύθοι, μύθοι το κουκί και το ρεβίθι
Ας θυμηθούμε κάποια παραμύθια:
Ποιο παραμύθι έχει ως ηρωίδα μια
βασίλισσα που ζει σ’ ένα παλάτι
από πάγο; Είναι όμορφη αλλά η
καρδιά της είναι παγωμένη;
Είναι Η Βασίλισσα του χιονιού;
Ποιο παραμύθι έχει ως ήρωα ένα
ζώο που γεννήθηκε διαφορετικό
και το κορόιδευαν τα άλλα ζώα.
Ποιο κοριτσάκι γεννήθηκε μέσα ένα λουλούδι γιατί ήταν πολύ μικρό;
Είναι η Τοσοδούλα;
Ποιο είναι το ζωάκι που φορούσε μπότες.
Είναι ο Παπουτσωμένος Γάτος;
Πως λέγανε την πριγκίπισσά που ζούσε στο σπίτι των εφτά νάνων
Είναι η Χιονάτη;
Ποια κοπέλα έχασε το γοβάκι της στο χορό
Είναι η Σταχτοπούτα;
Σε ποιο παραμύθι ο ήρωας είναι ένα γενναίο παιχνίδι που έχει χάσει το πόδι του στη μάχη.
Είναι ο μολυβένιος στρατιώτης;
Ποιος νίκησε στο αγώνα που έκανε ο λαγός και η χελώνα.
https://eduadvisor.gr/
Νίκησε η χελώνα;
Η Ιστορία του Βιβλίου
Το Βιβλίο είναι υλικός φορέας γραπτού ή και εικαστικού περιεχομένου. Παγκοσμίως εννοείται ως βασική κατηγορία έντυπου λόγου και αποτελείται από αριθμό συνδεδεμένων τεμαχίων χαρτιού και εξώφυλλο. Βιβλίο αποκαλείται επίσης το σύνολο του περιεχομένου του αντικειμένου αυτού ως πνευματικό έργο. Αν και η ύπαρξη του έντυπου λόγου χρονολογείται από την απαρχή της ανθρώπινης ιστορίας, το βιβλίο αποτελεί το κατεξοχήν μέσο διάδοσης της γνώσης από την εφεύρεση της τυπογραφίας από τον Ιωάννη Γουτεμβέργιο έως και σήμερα. Η αξία και το περιεχόμενο του βιβλίου συνδέθηκε περισσότερο με τη λογοτεχνία, την επιστήμη, και τη θρησκεία. Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας το βιβλίο εμφανίζεται τις τελευταίες δεκαετίες και σε μη υλικούς φορείς, όπως το ηλεκτρονικό βιβλίο (e-book) και το ακουστικό βιβλίο (audio book). Τα βιβλία απαντώνται στην τυπογραφική βιομηχανία, στις εκδοτικές επιχειρήσεις, στα βιβλιοπωλεία, στις βιβλιοθήκες, σε ιδιωτικές συλλογές και αλλού.
Γραφή σε πέτρα: Οι άνθρωποι ζωγράφιζαν και έγραφαν στους τοίχους, τις πέτρες και σε πήλινες πλάκες
Πάπυρος
Προχωρήσαμε στους αρχαίους παπύρους-Αίγυπτος. Ο πάπυρος είναι ένα δέντρο που μοιάζει με χαρτί
και μεγάλωνε στις όχθες του Νείλου. Ήταν σε μορφή ρολού.
Προχωρήσαμε μετά στην Περγαμηνή που ήταν από επεξεργασμένο δέρμα ζώου (Εβραίοι και Πέρσες).
Στην αρχή ήταν ρολό και μετά τέντωναν την κάθε επιφάνεια του την έκοβαν και την έραβαν με
σκοινί, μπροστά και πίσω είχε ξύλινες λεπτές επιφάνειες.
Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας
Στη συνέχεια ο Γουτεμβέργιος ανακάλυψε την τυπογραφία τον 14ο αιώνα. Δημιούργησε την πρώτη
τυπογραφική μηχανή. Κατά τη βιομηχανική επανάσταση παράχθηκαν πάρα πολλές και έτσι το
βιβλίο μπορούσε να αγοραστεί από κάθε ενδιαφερόμενο
Σύγχρονη Γραφή
Σύνδεσμος
https://www.youtube.com/watch?v=gggVY3L4nLo
Πως διαβάζουμε ένα Βιβλίο
Σωστό κράτημα του βιβλίου : Το κρατάμε σωστά. Διαβάζουμε το κείμενο όχι τις εικόνες.
Φορά της ανάγνωσης: Από αριστερά προς δεξιά. Διαβάζουμε από πάνω προς τα κάτω.
Το κείμενο περιέχει λέξεις. Οι λέξεις κλείνουν μέσα τους νόημα. Μια πρόταση αρχίζει με κεφαλαίο και ολοκληρώνεται στην τελεία. Το πρώτο γράμμα σε μια πρόταση είναι κεφαλαίο.
Μικρά μυστικά
- Επιλέγετε βιβλία που βρίσκονται στο ηλικιακό και εκτιμώμενο διανοητικό εύρος του παιδιού σας. Το να πάω και να διαβάσω το εκπληκτικό “Αν” σε δύο χρονών παιδί, είναι απλώς εκτός τόπου και χρόνου. Υπάρχουν βιβλία για όλες τις ηλικίες (από ελάχιστων μηνών), όλων των ενδιαφερόντων, με κάθε πιθανό πρωταγωνιστή, με ρητά και άρρητα μηνύματα, βραχείας ή εκτενέστερης φόρμας, υψηλής ποιότητας ή ασθενέστερης λάμψης. Άρα ενημερωνόμαστε για τα βιβλία και συμβαδίζουμε με το παιδί μας.
- ‘Ένα από τα βασικά δικαιώματα του αναγνώστη είναι η επιθυμία του να μη θέλει να διαβάσει για κάποιο διάστημα. Αποφεύγω να εξαναγκάζω, να “εκβιάζω” το παιδί να διαβάζει βιβλία. Το βιβλίο δεν είναι ένας κόσμος καταναγκασμού, ούτε πρέπει να εκληφθεί από το παιδί ως κάτι βαρετό. Διαβάζουμε εμείς, εμπλέκουμε το παιδί σε ποικίλες αναγνωστικές εμπειρίες (βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, εκθέσεις, παρουσιάσεις, παιχνίδια στο σπίτι μας) από νωρίς και θα δούμε υγεία στην δημιουργία του μικρού μας αναγνώστη.
- Οργανώνουμε ομαδικές αναγνώσεις με ξαδέρφια, φίλους του παιδιού (και τους γονείς τους μαζί ίσως), κάνουμε το βιβλίο έναν ισχυρό πόλο κοινωνικής συνεύρεσης, έναν τρόπο διασκέδασης/ψυχαγωγίας, τουλάχιστον ισάξιο (ανώτερος είναι μεταξύ μας) άλλων διαδεδομένων επιλογών.
- Χαμηλό φως για τα βράδια, αναπαυτικά μαξιλάρια για άλλες στιγμές, μια γωνιά ανάγνωσης στο δωμάτιο, το σαλόνι ή αλλού, μια μουσική ή ένα τραγούδι (καλύτερα) που σημαίνει την έναρξη της μαγικής στιγμής, είναι μερικές εύκολες και απλές ιδέες για να ενισχύσετε την διαδικασία.
- Μεταφέρετε την ανάγνωση παντού, στο πάρκο, σε ένα βιβλιοπωλείο και δια κλαδώστε τη χαρά σας αλλά και το μήνυμα ότι οι άνθρωποι διαβάζουν παντού.
https://www.elniplex.com/
Ένα καλό βιβλίο μας ταξιδεύει
Εργασίες μαθητών μας
Τα παιδιά διάβασαν το αγαπημένο τους βιβλίο μαζί με τους γονείς αφού κάνουμε μάθημα εξ αποστάσεως και έφταιξαν όμορφους σελιδοδείκτες .